Hart voor de Haven
Vrijdag 12 juli 2024 – Dankbaar voor de kans om te werken in een branche die zoveel biedt
Onder de machtige silhouetten van kolossale kranen, langs gigantische schepen die de haven in worden gesleept en de reusachtige logistieke terreinen, beweegt een opvallend hart zich door de Rotterdamse haven. Dit symbolische hart vertegenwoordigt niet alleen de fysieke uitgestrektheid van de haven, maar ook de collectieve geest en energie van iedereen die eraan bijdraagt. Het zijn de havenwerkers met hart voor de haven en trots die naar elkaar omkijken en de uitdagingen en successen met elkaar delen die onze Rotterdamse haven zo bijzonder maakt. Het zijn juist die mensen en hun verhalen die het verdienen vertelt te worden. We luiden de zomer in met het inspirerende verhaal van vestigingsmanager Havenwerk Liqun Rijken.
Van de Zeeuwse kust naar de Wereldhaven
Liqun’s verhaal begint aan de rustige oevers van Vlissingen, waar de zilte zeelucht en het geluid van de golven een constante bron van inspiratie waren. “Vanaf jonge leeftijd was de zee een deel van mijn leven. Opgroeien in Vlissingen, de geboorteplaats van de beroemde zeeheld Michiel de Ruyter, legde onbewust de basis voor mijn passie voor de haven”, vertelt ze met een glimlach. “Vlissingen is niet alleen de plek waar ik mijn jeugd doorbracht, maar ook waar Havenwerk, het bedrijf waarvoor ik nu werk, is ontstaan. En waar tot op de dag van vandaag het hoofdkantoor is gevestigd.”
Een reis door de Haven
In 2010 verruilde Liqun het kalme Vlissingen voor het bruisende Rotterdam om daar haar studie te volgen. De overgang van een stille kustplaats naar een levendige grote stad opende een nieuwe wereld. “Toen ik voor het eerst in het donker onder de verlichte Erasmusbrug doorreed maakte dat moment een diepe indruk op mij. Langzamerhand werd ik verliefd op de stad”, zegt Liqun gepassioneerd. Hoewel zij na haar vierjarige studie HBO Vrijetijdsmanagement terugkeerde naar Vlissingen, kon de stilte daar haar hart niet meer vullen. Binnen tien maanden keerde ze terug naar Rotterdam, vastberaden om iets zinvols te doen in een dynamische omgeving. “Ik stelde mezelf kritische vragen: Wat wil ik hier bereiken? Hoe kan ik mij nuttig maken voor deze gemeenschap? Al snel werd het antwoord duidelijk: de haven. De constante bedrijvigheid zou voor genoeg werkgelegenheid moeten zorgen. Bovendien, mocht ik ooit terug willen naar Vlissingen, dan zou de ervaring opgedaan in één van de grootste havens ter wereld van pas komen.”
In 2017 besloot Liqun een carrièreswitch te maken en volgde zij een avondcursus Scheepvaart vervoer expeditie bij het STC. “Mijn eerste logistieke baan na deze omscholing was als Supply Chain Planner bij The Greenery, de groente- en fruitproducent van Nederland. Het was echter een verrassing toen ik de kans kreeg om bij Havenwerk te starten, precies op het moment dat ze een vestigingsmanager nodig hadden in Rotterdam. Deze rol versterkt mijn band met mijn jeugdvrienden en familie in Vlissingen, die ik door deze baan nu vaker zie”, stelt Liqun.
Het Hart van de Haven: De Mensen
De haven van Rotterdam is een van de grootste en belangrijkste havens ter wereld. Het is een bruisend centrum van handel en logistiek, waar schepen van over de hele wereld aankomen en vertrekken. Maar achter deze immense infrastructuur schuilt een andere, meer persoonlijke kracht: de mensen. Van de kraanmachinisten en logistiek planners tot de havenarbeiders en scheepskapiteins, zij zijn degenen die de haven echt tot leven brengen. Hun toewijding en harde werk zijn de ware hartslag van deze maritieme gigant. “Ik ben dankbaar voor de kans om te werken in een branche die mij zoveel biedt. In mijn huidige functie als vestigingsmanager bij Havenwerk krijg ik de gelegenheid om diverse locaties in de haven te bezoeken, zoals containerterminals, scheepswerven, overslagdepots en nog veel meer. Mede dankzij Rotterdam Port Promotion Council (RPPC) en Jong Havenvereniging heb ik door de netwerkevenementen in korte tijd mijn netwerk aanzienlijk kunnen vergroten en veel inspirerende en mooie mensen ontmoet.”
Een Toekomst vol Passie en Mogelijkheden
Het verhaal van Liqun is een herinnering aan de kracht van dromen en de mogelijkheden die ontstaan wanneer passie en werk samenkomen. “De haven van Rotterdam heeft een speciale plek in mijn hart veroverd en heeft mijn professionele pad op waardevolle wijze gevormd.” Met deze prachtige quote ronden we het hartverwarmende verhaal van Liqun Rijken af. Benieuwd welke mooie verhalen het hart nog meer ophaalt deze zomer? Hou onze website en social media in de gaten voor het laatste nieuws over deze hartstochtelijke reis door de Rotterdamse haven.
Vrijdag 1 maart 2024 – Werken in de haven is en blijft sexy
In de schaduw van imposante kranen, grote containerschepen en langs de bedrijvige kades doorkruist een reusachtig hart de waterwegen van onze haven. Dit hart dat door de haven dwaalt symboliseert niet alleen de fysieke omvang van deze maritieme hub, maar ook de diepe verbondenheid en toewijding van de mensen die er iedere dag met hart voor de haven werken. Want zij zijn de ware hartslag van de Rotterdamse haven. We sluiten de werkweek af en starten deze nieuwe maand met het inspirerende verhaal van Head of Terminal Recruitment en Continuity en MT lid Jan Wickel (Rhenus Logistics BV).
Als geboren en getogen Rotterdammer is Jan opgegroeid met de geluiden en geuren van de stad en haven. Wanneer wij hem naar zijn thuishaven Rotterdam vragen, twijfelt Jan dan ook geen seconde. Dit is voor Jan naar eigen zeggen Rotterdam, waarbij hij verwijst naar ‘De verwoeste stad’ in de Leuvehaven. Een beeld dat Ossib Zadkine heeft gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Jan citeert op deze bijzondere plek een stuk uit de songtekst van de Hermes House Band dat zijn hart voor de Rotterdamse stad schetst:
Met inmiddels alweer 37 jaar ervaring is het werken in de Rotterdamse haven Jan ook niet vreemd. Zijn liefde voor dit maritieme bastion werd al vroeg gewekt toen hij zelf als waterklerk begon in het havengebied. Waarna Jan al rap op een terminal in Rotterdam is beland. Na 10 jaar sales en commercieel werk en 20 jaar de boel operationeel runnen op stuwadoor terminals in de haven van Rotterdam, is Jan nu druk bezig met de huidige arbeidsmarkt. Een probleem of toch een uitdaging? “Geloof me, werken in de haven is en blijft sexy!”, antwoordt Jan enthousiast.
Vanuit zijn rol als Head of Terminal Recruitment en Continuity en MT lid bij Rhenus Logistics BV staat Jan voor de uitdaging de juiste mensen te vinden om de vitale beroepen van de haven te vervullen. Maar zoals vele anderen in zijn positie zullen erkennen, wordt deze taak met het schrijnende tekort aan gekwalificeerd havenpersoneel steeds moeilijker.
Met tomeloze passie en energie zet Jan zich dagelijks in om de jeugd te enthousiasmeren voor een carrière in de haven. “Veel jongeren weten te weinig van de diversiteit en boeiende mogelijkheden die onze prachtige haven te bieden heeft. Zij worden daarmee vaak aangetrokken tot andere sectoren, die als moderner of aantrekkelijker worden beschouwd. Het beeld van hard en zwaar werken in de haven is al lang niet meer van deze tijd”, vertelt Jan.
Maar ondanks deze uitdagingen blijft Jan uiterst optimistisch over de toekomst van de haven. Hij gelooft sterk in de veerkracht van de Rotterdamse geest en de bereidheid van de havenarbeiders om de handen uit de mouwen te steken en de uitdagingen aan te gaan. Om het hoofd te bieden aan het tekort aan arbeidskrachten, pleit Jan voor een geïntegreerde aanpak die samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties bevordert. “Het is essentieel om te investeren in opleiding en bijscholing om een nieuwe generatie havenwerkers voor te bereiden op de uitdagingen van de moderne havenindustrie”, stelt Jan.
Voor Jan is de haven niet zomaar een plek om te werken; het is een deel van zijn identiteit, een bron van trots en inspiratie. “Rotterdam, waar in de haven schepen worden gelost en geladen, waar tri-modaal gewoon water- weg- en spoorverbinding betekent, waar Feyenoord de club is, waar je je bakkes mot houwe en je mouwe mot opstropen, waar ‘n vorkheftruckchauffeur ‘n VT’er is, waar ’n reach stacker ‘n rietstekker is, waar je ‘de klos’ bent of hebt als je op zaterdag moet werken, waar ‘t imago van vuil, vies en zwaar werk met de moderne arbo regel- en wetgeving allang verleden tijd is, waar ‘t beroep havenarbeider tegenwoordig tot de cruciale beroepen behoort, waar vergrijzing is, waar ons personeel ons kapitaal is, waar de jeugd de toekomst heeft, waar jong talent word gezocht, waar ‘n rol voor iedereen is en waar werken ’n hobby is!”
“ROTTERDAM, STAAA OP, kom werken in de Rotterdamse haven!“, aldus Jan. Met deze hartstochtelijke en (uit)nod(ig)ende oproep sluiten we het gesprek met Jan af.
Vrijdag 16 februari 2024 – De Rotterdamse haven in zijn bloed
In de levendige haven van Rotterdam, waar schepen uit alle hoeken van de wereld aanmeren en waar de bedrijvigheid nooit lijkt te stoppen, circuleert een mysterieus hart. Dit hart heeft zichzelf getoond op de meest iconische plekken in de haven en verhalen verzameld die het ware hart van deze maritieme metropool weerspiegelen.
We zijn op zoek gegaan naar de mooiste verhalen uit de Rotterdamse haven, verteld door de mensen die ze met hart voor de haven beleven. Want het zijn de mensen die de sleutel vormen tot het succes van de haven. Vandaag delen we het inspirerende verhaal van manager Educatief Informatie Centrum Michiel Breijs (EIC Mainport Rotterdam).
Opgevoed door twee Rotterdamse ouders is onze havenstad Michiel niet vreemd en voelt hij zich volledig thuis in deze dynamische omgeving. “Rotterdam is mijn stad en deze is nauw verbonden met de haven. Elke dag promoot het EIC Mainport Rotterdam de haven van Rotterdam. Je moet de haven dan ook kunnen ademen om dit met passie te doen. Voor mij is dat geen enkel probleem”, vertelt Michiel vrolijk. “Als kind heb ik de haven meegekregen. Ondanks dat ik niet continue voor en in de haven heb gewerkt ben ik altijd betrokken gebleven. Nu ik er dagelijks mee bezig ben merk ik pas dat het bloed kruipt waar het niet kan en valt alles op zijn plaats.”
Als manager van het educatief informatiecentrum spant Michiel zich dag in dag uit met hart en ziel in om jongeren kennis te laten maken met het werk in de haven. En dat is nodig, want de personeelstekorten in de haven zijn met meer dan 8000 vacatures enorm. En de verwachting is dat dit aantal de komende tijd alleen maar toe zal nemen.
De toewijding van havenprofessionals zoals Michiel is van onschatbare waarde voor de toekomst van onze haven. Veel jongeren zijn namelijk niet bekend met de mogelijke beroepen in de haven. “Vanuit EIC Mainport Rotterdam geven wij leerlingen en studenten de kans om de prachtige haven van Rotterdam te verkennen”, zegt Michiel enthousiast. “Mijn liefde voor de haven is ook van jongs af aan ontstaan, toen ik als kleuter al met mijn vader meeging naar dit maritieme gebied. De haven van Rotterdam zit werkelijk in mijn bloed en blijft me tot op de dag van vandaag verwonderen; ik raak nooit uitgeleerd. Dat hoop ik ook op de jeugd over te kunnen brengen. Door hen te inspireren en informeren over de leuke aspecten en voordelen die de haven te bieden heeft, kunnen we een nieuwe generatie van talent aanmoedigen om hier hun carrière te starten.”
Over de vraag wat zijn band met de haven zo uniek maakt hoeft Michiel dan ook niet lang na te denken. “Mijn band met de haven is uniek omdat ik mijn kennis van dit gebied mag delen. Dagelijks werk ik samen met mensen die gepassioneerd zijn over de haven, waaronder gidsen die vaak al met pensioen zijn maar nog steeds vol enthousiasme onze haven promoten. Ik leer elke dag en zal dat blijven doen”, vertelt Michiel trots. Naast EIC Mainport Rotterdam is Michiel nauw betrokken bij de oprichting van havenervaringscentrum Portlantis. De plek midden in de haven waar een breed publiek vanaf eind 2024 op een inspirerende en interactieve manier kennismaakt met de Rotterdamse haven. “De mogelijkheid om bij te dragen aan de ontwikkeling van het nieuwe huis van de haven, Portlantis, voelt als de kers op de taart.”
Voor Michiel is het niet genoeg om alleen in en voor de haven te werken. “Het feit dat ik aan de oevers van de Maas woon, draagt ook bij aan mijn welzijn. Elke dag, tijdens het uitlaten van mijn hond, werp ik een blik over het water naar de voorbijvarende schepen. Aan de overkant ligt het schip waar mijn vader zijn passie vond trots te schitteren. De bolder fungeert als symbool voor mijn connectie met deze plek; hier bevind ik me in mijn thuishaven Rotterdam”, aldus Michiel.
Michiel geeft het hart hiermee graag door aan Jan Wickel, die zich als hoofd Terminal Recruitment en Continuïteit bij Rhenus Logistics met ongekende passie en energie richt op het werven van havenpersoneel in Rotterdam. “Ik heb Jan Wickel genomineerd, omdat hij een echt hart voor de haven heeft. Dit hart houdt hij niet voor zichzelf, maar draagt hij ook uit”, licht Michiel toe. “Waar jongeren gemotiveerd worden voor de arbeidsmarkt, kom je Jan tegen. Hij staat voor groepen en in bussen. De grootste draaikonten laat hij op het puntje van hun stoel zitten. Hij schroomt niet om de Gemeente of andere instanties aan te spreken en zijn visie op de arbeidsmarkt te delen. In mijn ogen een echte ambassadeur voor de Rotterdamse haven.”
Donderdag 15 februari 2024 – De mensen en mentaliteit vormen het hart van de haven
Afgelopen tijd heeft dit reusachtige hart zijn koers gevaren langs de meest prachtige plekken in de Rotterdamse haven. Voorafgaand aan Valentijnsdag gingen we op zoek naar de mooiste verhalen uit de haven verteld door de mensen die ze iedere dag met hart voor de haven beleven. Maar de liefde voor onze haven is natuurlijk niet beperkt tot Valentijnsdag. Ook daarna het hele jaar door blijft de passie en toewijding van de Rotterdamse havenwerker zoals voormalig Jong Haventalent en manager business development Tomas van der Maarel (Broekman Logistics) bestaan. Lees hier zijn inspirerende verhaal.
Als manager business development houdt Tomas zich dagelijks bezig met het ontwikkelen van supply chain oplossingen voor klanten van Broekman Logistics, voornamelijk gerelateerd aan lucht-, zee- en intermodale transporten. Daarnaast maakt hij sinds januari ook deel uit van het bestuur van Jong Havenvereniging en zet hij zich volledig in voor de jongere generatie in de haven. Want er heerst nog steeds een schrijnend tekort aan werknemers in de haven. De banen liggen voor het oprapen, maar het vervullen daarvan blijft een grote uitdaging. “Jongeren zijn de toekomst, door hen al vroeg bij de haven te betrekken kunnen nieuwe arbeidsplaatsen later tijdig worden vervuld.”
Zijn voorliefde voor de Rotterdamse haven begon al op vroege leeftijd, waarbij logistiek hem met de paplepel werd ingegoten. “Vanuit huis heb ik meegekregen wat de logistiek inhoudt en tijdens mijn studie zelf de magie van de haven en logistiek ondervonden door onder andere colleges van Bart Kuijpers. Buitengewoon interessant!”, vertelt Tomas enthousiast. Mijn passie heb ik verder ontwikkeld tijdens het traineeship binnen Broekman Logistics. Die is niet meer weggegaan!”, voegt Tomas er lachend aan toe.
Werken in de Rotterdamse haven betekent voor Tomas meer dan een baan; het is een ongeëvenaarde passie die je elke dag weer voelt. “Door Broekman Logistics en de diversiteit aan werkzaamheden binnen ons bedrijf heb ik al een brede band met de haven. Die connectie is enorm versterkt door mijn jaar als Jong Haventalent waarin ik nog meer van de haven heb kunnen zien. “De haven van Rotterdam biedt zoveel kansen voor de jeugd,” stelt Tomas. “Het is een fascinerende en dynamische omgeving waarin geen dag hetzelfde is. Als havenprofessional zie ik het als mijn taak om de volgende generatie kennis te laten maken met de haven door hen te informeren en de Rotterdamse haven van dichtbij te laten zien.”
Met zijn enthousiasme en gedrevenheid organiseert Tomas bedrijfsbezoeken en draagt hij bij aan diverse havenevents om jongeren alles te leren over de verschillende facetten van de haven. “We willen jongeren laten zien dat werken in de haven niet alleen uitdagend en interessant is, maar ook cruciaal om de haven verder vooruit te brengen.”
Voor Tomas vertegenwoordigt het hart van de haven de verbinding en toewijding van mensen die geloven in de kracht van de haven als motor van onze economie en duurzame ontwikkeling. “Het is een voorrecht om deel uit te maken van onze Rotterdamse havencommunity die bruist van kennis, ervaring en energie”, zegt hij met een glimlach. “De haven van Rotterdam mag dan bekend staan om haar indrukwekkende infrastructuur en logistieke prestaties, maar het zijn vooral de mensen en de mentaliteit die de kern van de haven vormen”, zegt Tomas. “Hun passie, toewijding en streven naar innovatie zijn de drijvende kracht achter het succes van de haven. Maar naast hard werken is er binnen de havenindustrie ook veel plezier.” Work hard, play hard is het credo dat volgens Tomas de cultuur van de Rotterdamse haven typeert.
Tomas geeft hiermee het symbolische hart door aan Michiel Breijs. “Als manager van het educatief informatiecentrum EIC Mainport Rotterdam begrijpt hij als geen ander het belang van het inspireren van de volgende generatie. Michiel spant zich iedere dag met hart voor de haven in om jongeren te binden en boeien voor de Rotterdamse haven. Op een inspirerende en interactieve manier ontdekken jongeren de haven en laat Michiel hen de oneindige mogelijkheden zien die onze haven biedt.”
Woensdag 14 februari 2024 – De haven: veelzijdig in al haar aspecten
Afgelopen maand circuleerde dit mysterieuze hart door de haven van Rotterdam en liet het zich zien op de mooiste plekken in de haven. In aanloop naar Valentijnsdag zijn we op zoek gegaan naar verhalen van mensen die met hart voor de haven werken in de Rotterdamse haven. Vandaag op Valentijnsdag delen we het inspirerende verhaal van Wereldhavendagen directeur Sabine Bruijnincx (Stichting Wereldhavendagen).
Met een diepgewortelde passie voor de havenindustrie begon haar reis als jong havenliefhebber, gefascineerd door de bedrijvigheid en dynamiek van de haven. “Als student ben ik op excursie de haven in geweest en was enorm onder de indruk van de grootsheid van de haven, de economische waarde voor Nederland en hoe hier gewerkt wordt aan de toekomst”, vertelt Sabine. “De haven is veelzijdig in al haar aspecten en gaat mee met de grote onderwerpen van deze tijd. Daarom ben ik blij dat een thema als duurzaamheid de afgelopen jaren zo hoog op de agenda is komen te staan. Dat is belangrijk voor de haven, maar ook de toekomst van ons allemaal.”
Als directeur van de Wereldhavendagen is Sabine al jarenlang een ware ambassadeur en sleutelfiguur in de Rotterdamse haven. “Samen met mijn team zorg ik ervoor dat iedereen die dat wil tijdens de Wereldhavendagen de haven van dichtbij kan beleven.” Met de Wereldhavendagen krijgen bezoekers een unieke kans om achter de schermen te kijken en te ervaren wat er allemaal in Rotterdam en onze haven gebeurt. “Met de Wereldhavendagen verbinden we haven, stad en publiek op een unieke manier. We brengen de haven als het ware naar de stad toe, op een manier die je nergens anders in de wereld kunt meemaken. Dat maakt ons evenement uniek in de wereld.”
Voor Sabine gaat haar werk verder dan het organiseren van de Wereldhavendagen; het gaat om het overbrengen van de essentie van de haven aan een breed publiek waaronder jongeren. “We willen mensen inspireren en laten zien welke kansen er liggen in de haven,” voegt Sabine toe. “Of het nu gaat om techniek, logistiek of duurzaamheid, de haven biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden voor de volgende generatie.”
Voor Sabine is het hart voor de haven meer dan een symbool. Het vertegenwoordigt de immense passie en toewijding van de mensen die er elke dag in werken om de haven draaiende te houden. “Het is een eer om op mijn favoriete plek, in het havengebied op de Kop van Zuid, deel uit te maken van onze haven en iedere dag met zoveel talentvolle havenprofessionals en visionairs samen te werken”, zegt Sabine trots.
Met deze woorden geeft Sabine het hart door aan business development manager Tomas van der Maarel (Broekman Logistics), die afgelopen jaar als Jong Haventalent maar ook vandaag de dag met zijn onvermoeide inzet jongeren enthousiasmeert voor de Rotterdamse haven. “Samen bouwen we aan een toekomst die net zo krachtig, energiek en welvarend is als de haven zelf.”
Dinsdag 13 februari 2024 – De haven is voor filmmakers een droom
Terwijl het imposante hart de afgelopen weken zijn weg vond langs de meest iconische plekken van de Rotterdamse haven, zijn wij op zoek gegaan naar de verhalen achter de mensen die met hart en ziel werken in deze bruisende haven. Vlak voor Valentijnsdag delen we vandaag het inspirerende verhaal van filmmaker Bob van Bruggen (IJsbreker TV).
Elke ochtend bij het krieken van de dag betreedt Bob de haven van Rotterdam, met zijn camera en een grenzeloze passie voor het vastleggen van de mooiste belevenissen in de haven. Voor hem is de haven niet alleen een werkplek, maar een bron van inspiratie en creativiteit. “Mijn hart voor de haven is ontstaan via mijn werk”, vertelt Bob.
Voor de filmmaker is elke opname een verhaal op zich, een momentopname van het dynamische leven in de haven. Zijn films brengen de haven tot leven voor de kijkers en laten hen kennismaken met de rijke geschiedenis en energie van deze bijzondere plek. “De haven is voor filmmakers een droom, groots, weids, ruw maar ook heel gastvrij. Vaak word je met open armen ontvangen om een stukje mee te varen of het werk vanaf een kraan te bekijken. Dit komt naar mijn mening door de trots die havenwerkers voelen voor hun werk.”
Met een scherp oog voor detail en een onfeilbaar gevoel voor compositie weet Bob de kern van de haven door middel van adembenemende beelden weer te geven. Of het nu gaat om de krachtige machines in de Rotterdamse haven, de bedrijvigheid van de havenarbeiders op de kades of de bijzondere schepen die door de haven varen – geen havenspot blijft hem onbemind.
“Mijn favoriete plek in de haven is de Waalhaven, met zijn kleuren en verscheidenheid aan activiteiten een genot om hier te mogen filmen”, zegt Bob glimlachend. “Ook een mooie plek is langs de Oude Maas waar ik vaak de hond uitlaat. Daar zie je een variatie aan binnenvaart- en zeeschepen van dichtbij langsvaren.”
Door zijn lens vangt de filmmaker niet alleen de indrukwekkende schepen en het logistieke ballet van de haven, maar ook de menselijke aspecten die de haven tot leven brengen. Van kapiteins die grote schepen door de haven manoeuvreren, de douane die zich richt op het vrijgeven van goederen die via Rotterdam Europa binnenkomen of uitreizen tot de mariniers van de Koninklijke Marine die zich inzetten voor de veiligheid op en vanuit zee – het is een diversiteit aan disciplines dat succesvol bijdraagt aan het floreren van de haven.
Dat is ook precies waarom Bob het hart overdraagt aan Sabine Bruijnincx. Als directeur van de Stichting Wereldhavendagen spant zij zich samen met het team iedere dag in voor de organisatie van het grootste maritieme event van Europa, de Wereldhavendagen. De Wereldhavendagen is een meerdaags event dat jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt met als doel om het publiek waaronder ook jongeren kennis te laten maken met de verschillende bedrijven, mensen, ontwikkelingen en opleidingen in de Rotterdamse haven.
Maandag 12 februari 2024 – Geen wereld zonder haven en water
De afgelopen weken heeft een opvallende verschijning de harten van velen gestolen in de haven van Rotterdam. Een reusachtig hart dat op mysterieuze wijze door de haven dwaalde en opdook op de mooiste plekken in de haven. Maar weet jij bij wie het hart zoal terecht is gekomen en op welke plekken deze is gespot?
Met Valentijnsdag in het vooruitzicht hebben we ons laten inspireren en zijn we op zoek gegaan naar verhalen van de mensen die met hart voor de haven werken in de Rotterdamse haven. Want achter elke vracht die wordt gelost, elk schip dat aanmeert, schuilt een verhaal van hard werken, trots, doorzettingsvermogen en liefde voor het vak.
We spraken met havenwerkers die al decennialang trouw zijn aan hun werk, met jonge havenprofessionals met een passie die dieper gaat dan woorden kunnen beschrijven en met havenmeesters die de haven als hun tweede thuis beschouwen. Hun verhalen zijn niet alleen een eerbetoon aan de Rotterdamse haven, maar ook aan de gemeenschap van havenliefhebbers die haar dagelijks laten draaien. De komende week delen we elke dag een persoonlijk verhaal.
Vandaag gooien we de trossen los en trappen af met het inspirerende verhaal van havenfotograaf Danny Cornelissen (PortPictures.nl).
Op z’n negende kocht hij op de rommelmarkt zijn allereerste fotocamera, toentertijd nog met rolletjes. Gewapend met zijn camera en een ongeëvenaarde passie voor het vastleggen van het havenleven, ging hij op zoek naar de perfecte foto’s die de ziel van de haven vangen. “De havenpassie kreeg ik eigenlijk meteen. Vanaf mijn jeugd ben ik opgegroeid in de haven, als kind speelde ik hier veel en nog steeds is de haven voor mij dichtbij. Ik woon er bijna in!”, vertelt Danny enthousiast.
Voor Danny is elke dag een nieuw avontuur. Danny wilde altijd al container kraanmachinist worden, wat hij uiteindelijk ook is geworden. Ondanks dat het bedrijf failliet is gegaan, is Danny in de haven blijven werken maar dan met zijn camera. “Deze band is onbreekbaar”, zegt hij lachend.
Iedere dag, weer of geen weer, kun je hem vinden langs de kades en dokken van de haven. Zo ook hier op zijn favoriete plek, de Landtong Rozenburg. Hij kent de haven als zijn broekzak en weet precies waar hij moet zijn om het meest indrukwekkende beeld te schieten. Of het nu gaat om een majestueus containerschip dat de haven binnenvaart, de bedrijvigheid op een drukke terminal of de rustige schoonheid van een zonsopgang over het water – hij weet het allemaal op prachtige wijze vast te leggen.
Danny voelt zich thuis als hij op de terminals of in de haven is. “Er is voor mij geen wereld zonder haven en water”, stelt hij. “Water is voor mij vrijheid, en de haven en industrie zit in mijn hart”.
Met deze woorden sluiten we het gesprek af en geeft Danny het symbolische hart door aan filmmaker Bob van Bruggen. De keuze om het hart aan Bob door te geven staat niet op zich. “Bob zet zich dag in dag uit in voor de Rotterdamse haven, maar vanwege zijn gezondheid lag hij er een aantal maanden uit. Inmiddels is Bob weer terug in de haven. Een ongekende havenliefhebber die ik op deze manier graag een hart onder de riem steek”, aldus Danny.