Op de Maasvlakte in Rotterdam heeft Gate terminal de eerste Nederlandse LNG-importterminal gebouwd. De terminal heeft een initiële doorzetcapaciteit van 12 miljard m3 (bcm) per jaar en bestaat uit drie opslagtanks, twee aanlegsteigers en een omgeving waar LNG wordt hervergast.


De jaarlijkse doorvoercapaciteit kan in de toekomst uitgebreid worden naar 16 bcm. De terminal past binnen het Nederlandse en Europese energiebeleid, dat strategische diversificatie van de aanvoer van LNG, duurzaamheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid als belangrijke uitgangspunten hanteert. N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) en Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) zijn de initiatiefnemers en partners in Gate terminal.

Liquefied Natural Gas
LNG is aardgas dat bij atmosferische druk wordt afgekoeld tot circa -160°C waardoor het vloeibaar wordt. LNG staat niet onder druk, is geurloos, niet giftig en niet corrosief; het is alleen maar koud. LNG is uitsluitend brandbaar als het na verdamping in aanraking komt met een ontstekingsbron en de hoeveelheid gas in de lucht tussen de 5 en 15 procent ligt. De techniek om aardgas te koelen tot LNG werd in 1893 ontwikkeld in Duitsland, maar pas in 1941 werd de eerste commerciële LNG-installatie gebouwd. Sinds de jaren zestig speelt LNG een groeiende rol bij de energievoorziening in Europa, zowel voor bedrijven als consumenten. In Nederland is LNG relatief onbekend omdat ons land (dankzij 'Slochteren') in de eigen aardgasbehoefte kan voorzien.

Programma
14.00   Verzamelen bij metrostation Slinge
14:20   Bus vertrekt richting de Maasvlakte
15.30   Ontvangst met koffie/thee en registratie
16.00   Presentatie Gate terminal door Dick Meurs, managing director
16.45   Rondleiding over de terminal per bus (diesel verplicht ivm onze veiligheidseisen)
17.30   Einde bezoek
18:30   Aankomst Slinge

Deelname
Deze excursie is bestemd voor Jong, werkende - en bedrijfsleden. 
Kosten voor leden is € 7,50.
Gasten betalen € 10,- per persoon.
Bedrijfsleden kunnen 2 personen gratis aanmelden.
Het maximum aantal personen is 50, in verband met de bus. Dus wees er snel bij, want vol = vol.
Legitimatie is verplicht, graag meteen vermelden bij inschrijving, ook van de introducé. 

Locatie
Scheepvaart en Transport College
Lloydstraat 300
Rotterdam Kaart niet beschikbaar


Nog geen lid?

Nog geen lid van de (Jong) Havenverening Rotterdam maar wil je graag eens kennismaken?